Niet voor heethoofden: koffie

Koffie is standaard in België en Nederland. Bijna allemaal drinken we het. En wie het niet lust, is een uitzondering. Op de werkvloer, bij het ontbijt, als we een nachtje door studeren  of werken; deze warme drank wordt op verschillende momenten gedronken. Ook ik ben fan. Aan het begin van de dag moeten 2 kopjes er onmiddellijk aan geloven. Koffie zet me in gang. Je kan het vergeleken met een auto die benzine nodig heeft. ’s Morgens vertrek je toch ook niet met een lege tank naar je werk? Juist, ja!

Hé kopje koffie: de geschiedenis

Wie kieperde er voor het eerst een bakje troost in zijn mond? Wel, waarschijnlijk werd koffie voor het eerst ‘ontdekt’ in het Ethiopische Kaffa. En dat tussen het jaar 575 en 850. Een jonge herder – die luisterde naar de naam ‘Khaldi’ – zag hoe zijn geiten door het dolle heen waren en hysterisch begonnen te huppelen nadat ze van een struik met rode (koffie)bessen hadden gegeten. Al snel werd er van deze bessen een afkooksel gemaakt, dat gebruikt werd om langer op te blijven.

Maar het waren wel de Arabieren die het startschot gaven voor de de teelt van koffieplanten. Sinds dan is het algemeen geweten dat koffie hét middel was om de vermoeidheid als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. De lekkere smaak was natuurlijk een leuke bijkomstigheid. Wist je dat de allereerste koffiebonen werden gemalen om ze te vermengen met dierlijk vet? Daar werden balletjes van gemaakt. En deze fungeerden als energiebron tijdens verre reizen. Omstreeks de 15e eeuw werd koffie nóg populairder. Het waren nog steeds voornamelijk de Arabieren die verantwoordelijk waren voor de koffieproductie. Pas in de 17e eeuw werd de drank opgemerkt door Nederlandse kolonies, die een bijdrage leverden aan de toenemende liefde voor deze warme drank.

Ken je koffie?

Koffie is bekend – maar ook berucht – omdat het cafeïne bevat. Koffie is het resultaat van koffiebonen, welke eigenlijk gewoon de zaden zijn van koffieplanten. Wist je dat de koffie die je kan kopen in de meeste gevallen een mengsel zijn van gebrande zaden en twee koffiesoorten? Deze laatste luisteren naar de namen Coffea arabica en Coffea canephora.

Soorten & prijzen

Koffie heb je in allerlei geuren en kleuren. En menig koffieliefhebber drinkt zijn kopje op een eigen, aparte manier. En jij, hoe drink jij jouw koffie? Zwart, zonder suiker? Of net met veel suiker én melk? De meest voorkomende varianten van koffie zijn ‘Espresso’, cappuccino, koffie met melk en jawel … ook ijskoffie! Terwijl ik nog een flinke slok van mijn warme kop koffie neem, waarschuw ik je voor de prijzen. Op café of restaurant is drie euro voor een kopje geen uitzondering. En ook als je naar de supermarkt trekt, tel je gemakkelijk vijf euro neer voor een pak gemalen koffie. Of wat dacht je van de civetkoffie op basis van de uitwerpselen van de civetkat die voor aardige bedragen over de toonbank gaat? Op naar de thee dan maar?