Thee: warme drank voor elk moment
Een echte theecultuur heerst er bij ons in de lage landen niet. Toch neemt de populariteit gestaag toe. Niet alleen vanwege de gezondheidsredenen; ook het gastronomische aspect krijgt de verdiende aandacht. Zo suggereren theespecialisten dat een kopje thee een lekker apertiefdrankje is. Ja, met thee in het algemeen kan je weinig verkeerd doen.
Thee en theïne: de oorsprong
De oorsprong van thee? Die bevindt zich ergens in China. Want daar werd er al 5000 jaar voor Christus thee gedronken. Vandaag de dag vertellen Chinezen trots over de legende waarbij een zekere Shennong centraal staat. Zo zou hij ervaren hebben hoe er bladeren van theestruik in een pan met heet water vielen. Dat verspreidde een aangename geur. Maar er zijn ook nog andere legendes die ervoor zorgen dat het land van de thee-oorsprong moeilijk vast te pinnen is. Toch zijn het de Aziatische volkeren die we mogen vertrouwen wat betreft het ontstaan en openbloeien van de theecultuur. Een reeks Chinese handelaren zagen hoe de toenmalige bevolking kauwde op theebladeren. Zo kwam de theeproductie geleidelijk aan op gang. Het duurde dan ook niet lang alvorens thee werd geïmporteerd naar Europa. Dat verbindt me onlosmakelijk met de Britten. Daar heerst er anno vandaag nog steeds een voorliefde voor verschillende soorten thee. Maar dat was niet altijd al het geval. Want voor de Engelsen was en bleef koffie de warme voorkeursdrank bij uitstek. De thee rage won echter aan populariteit van zodra de Engelse vrouwen thee begonnen te associëren met een deftige afkomst.
Thee, puur water?
De kwaliteit van een lekkere kop thee? Die hangt voornamelijk af van de kwaliteit van het water dat gebruikt wordt. Daarom gebruik je best geen kraantjeswater of mineraal water. Extra tip: laat het water niet te lang koken. Want zo krijg je een kop thee met een flauwe smaak. Ook het reservoir waar je je thee in laat "trekken" is belangrijk. Kies liefst voor een glazen of misschien zelfs een gietijzeren theepot, daarmee doe je nooit iets mis!
Soorten thee
Vreemd genoeg maken de meeste mensen een soort van onderscheid tussen zwarte en groene thee. Dat zijn dan ook meteen de bekendste soorten. Maar er bestaan wel meerdere typen thee. Zo is er zelfs witte thee. Dit is het soort thee dat het minst bewerkt is. En ken je Oolongthee? Dit Chinese theesoort bevindt zich tussen de zwarte en groene thee. Naast dit verschil ‘in kleur’, zijn er ook verschillen in theemerken. Vooral wat de prijs betreft, dan. Want allemaal brengen ze diverse en verrukkelijke smaken op de markt. Het is algemeen gekend dat veel vrouwen graag fruitthee drinken. Zacht, maar toch met de nodige pit. Daar houdt elke vrouw – ongeacht haar leeftijd – van! Een van mijn persoonlijke favorieten is appelthee, en dan meer bepaald de variant GreenLove. Dat is een drankje op basis van groene thee en met natuurlijke appel, heel lekker in ieder geval!
Prijzen
Zakjes thee zijn in de winkel vergezeld van een pittig prijskaartje. En al zeker als je voor de merken gaat. Reken tussen drie en vijf euro voor een pakje thee. Op café of restaurant betaal je wel dikwijls minder voor een kop thee dan voor een tas koffie.